ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ - ΤΣΕΛΟΥ
Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023
Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στη Νάουσα, θα τελεστεί ο Αγιασμός του Ωδείου και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής (Πιάνου – Βιολοντσέλου) από τους καθηγητές Βασιλική Βαμβακά στο Πιάνο και Μιλτιάδη Κασσάρα στο Βιολοντσέλο.
Βιογραφικό Βασιλικής Βαμβακά
Η Βασιλική Βαμβακά γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησε το πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές της λαμβάνοντας πτυχίο στην τάξη της κ. Λέττης Παππά στο ωδείο Βορείου Ελλαδος.
Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών: πτυχίο αρμονίας στην τάξη κ. Βασίλειου Μπουλούση στο δημοτικό ωδείο Νεάπολης, πτυχίο αντίστιξης στην τάξη της κ.Ελένης Φλώρου στο Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε σε σεμινάρια Ορθοσωμικής με τον κ.Χρήστο Νούλη στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μαθήματα masterclass πιάνου με τον διεθνούς φήμης πιάνιστα κ. Δημήτρη Τουφεξή στο Μουζάκι Καρδίτσας και με την καταξιωμένη κ. Δόμνα Ευνουχίδου στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο.
Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πιάνου, θεωρητικών και μουσικής προπαιδείας σε Ωδεία.
Από το σχολικό έτος 2020 - 2021 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης.
Τα τελευταία χρόνια είναι καλλιτεχνικό ντουέτο με τον τσελίστα Μιλτιάδη Κασσάρα.
Βιογραφικό Μιλτιάδη Κασσάρα
O Mιλτιάδης Κασσάρας έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του.
Από νεαρή ηλικία εμφανίζεται στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συναυλίες ως σολίστ βιολοντσέλου και ρεσιτάλ σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επιλέγεται κατόπιν ακροάσεως να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα των Νέων της Μεσογείου.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Ωδείων και Ινστιτούτων της Μεσογείου (ΕCUME),στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, εμφανιζόμενος ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Την ίδια περίοδο παίρνει δίπλωμα με βαθμό "Άριστα Παμψηφεί" στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε στα μουσικά πανεπιστήμια του Βερολίνου, Βρέμης και Βιρτσμπουργκ λαμβάνοντας πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους με διάκριση.
Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών του στην Γερμανία βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολοντσέλου "ΤΕΧΝΗ" κερδίζοντας το 1ο Βραβείο, στο Διαγωνισμό "Νέων Σολίστ" του Βόλου αποσπώντας το 1ο Βραβείο και στον Διαγωνισμό Νέων Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Κατόπιν διαγωνισμών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ως σολίστ έχει εμφανισθεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ,Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Carisch Milan, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Δημοτική Ορχήστρα Λάρισας,Δημοτική Ορχήστρα Βόλου,Cello Sound Bremen ,Orchester Akademie Bremen κ.α..
Έχει παρουσιάσει σε α' παγκόσμια εκτέλεση τα κοντσέρτα για τσέλο και ορχήστρα του Παριζίνη, Κασσάρα, Τσαλαχούρη και έργα για σόλο τσέλο και μουσικής δωματίου Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Έχει διδάξει βιολοντσέλο σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα όπως Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Ωδείο Λαρισας κι έχει διδάξει σε σεμινάρια ως προσκεκλημένος καθηγητής στα μουσικά πανεπιστήμια της Πρίστινα, των Σκοπίων και της Flaine της Γαλλίας.
Επίσης είναι τακτικός προσκεκλημένος ως μέλος επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής στη Γαλλία, Σερβία,Βόρεια Μακεδονία και Κόσσοβο.
Από το 2013, κατόπιν πρόσκλησης, ανέλαβε τη διεύθυνση του Ωδείου Δήμου Έδεσσας και αναβίωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον θεσμό του Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής της Έδεσσας του οποίου είχε και την επιμέλεια ως καλλιτεχνικός διευθυντής.
Παράλληλα με τις δράσεις του ως μουσικός δραστηριοποιείται έντονα και στον χώρο της σύνθεσης με μελοποιήσεις ποιητών και στιχουργών.
Στα έργα του περιλαμβάνονται το Λαϊκό Ορατόριο «Στην Πυρκαγιά των Υδάτων» σε ποίηση Κωνστ.Σταλίδη, η Ελεγεία «Τελευταίος Ασπασμός» σε ποίηση Θαν.Καναβούρα, ένα Stabat Mater,το Λυρικό δράμα «Έρως και Ψυχή» σε ποίηση Τ.Γκόντη , «Σμύρνη,μνήμη αναλλοίωτη…ένα λαικό Ρέκβιεμ για μια πατρίδα χαμένη» σε ποίηση Δημ. Προβάδου,το μουσικοθεατρικό έργο «Μαντώ Μαυρογένους» σε διασκευή Δημ.Προβάδου, δυο παιδικά μουσικοθεατρικά έργα «ο ερωτευμένος δράκος» και «Κοσμάς ο ερημίτης».
Έχει επίσης μελοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό ποιημάτων των Τ.Γκόντη, Θ.Σαρηγκιόλη, Τ.Ούρδα, Σ,Δούμου, Ε.Λιόλιου, Α.Αντωνίου, Ν.Κούτσουρου, Γ.Κακαγιάννη κ.α δημιουργώντας κύκλους έντεχνων, λαϊκών και λυρικών τραγουδιών .
Ως διευθυντής ορχήστρας έχει διευθύνει έργα του Μίκη Θεοδωράκη (Άξιον Εστί, Πνευματικό Εμβατήριο) και πλήθος έργων κλασσικών κι Ελλήνων συνθετών.